Wednesday, October 13, 2010

Türgi toidust lähemalt.

Nagu ma juba eelnevalt mainisin, siis söövad türklased väga palju saia ja liha (eriti loomaliha).   Paari nädala eest käis ka eesti ajakirjandusest läbi sellekohane teema.   Nimelt ostavad türklased Eestist veiseid kokku - omal enam ei jätku ja ju siis on meil loomad rammusad ja odavad :).   
Iga nurga peal võib näha toitu pakkuvaid asutusi.   Näiteks meie kodu lähedal on 50 meetri kohta neid 3.  Tegemist pole muidugi restoranidega, vaid nö whole in the wall tüüpi ettevõtmistega.   Sama lugu on ka toidupoodidega - peaaegu iga maja all on oma "nurgapood".   Tundub, et söök mängib türklaste elus üht juhtivamat rolli.
Rääkides türgi köögist, tuleb kõigepealt pähe kebap - ja nii see ongi.   Döner kebap (http://en.wikipedia.org/wiki/Doner_kebab), sis kebap (http://en.wikipedia.org/wiki/Doner_kebab) on rahvusvaheliselt tuntumad variandid, kuid siin on igal maakonnal  vardasse aetud lihast oma variant.   Me oleme praeguseks proovinud ainult shish kebabi, mis meenutab meie šašlõkki.  Serveeritakse seda koos friikartulite, tomati, lehtsalati ja muu rohelisega.   Täitsa maitsev!  Döner kebabid on enamuses lambalihast ja seega jäävad minu menüüst välja.
Teine kuulus lihatoit on köfte'd (erinevad lihapallid, http://www.petersommer.com/turkey-travel-country/
turkish-food-cuisine/kofte-turkish-meatballs).  Levinumad variandid on icli köfte (friteeritud ja paneeritud lambahakklihast pall) ning izgara köfte (grillitud lamba-või kitsehakklihast pall).   Jälle üks toit, mis minule ei maitse :(

Väga populaarsed on ka igasugused sändvitšid, sellesama kebabiga, hummusega,  jne.   Mereäärsetes kohtades müüakse tänaval balik ekmek'e, mis on sändvitšid värskelt püütud praetud kala, punase sibula ja tomativiiluga.   Tegemist on küll ülimalt lihtsa asjaga, kuid maitseb suurepäraselt.   Ühe balik ekmek'i saab, sõltuvalt asukohast, 2.50 - 4 TL'iga.
Tänavatoit on kõikjal.   Müüakse röstitud kastaneid (kestanes), keedetud või röstitud maisitõlvikuid, merekarpe, seesamiseemnetega kaetud rõngassaiu (simit,  http://mideastfood.about.com/od/breadsrice/r/ simitrecipe.htm).

Hetkel on minu lemmik "kiirtoiduks" kumpir (ahjus koorega küpsetatud suur kartul), millele saab omal äranägemisel lisandeid (sibul, juust, herned, mais, jne) valida.   Üks kartul maksab umbes 7 TL'i.

Loomulikult ei saa mainimata jätta Türgi rikkalikku magusavalikut: erinevaid lokum'i (http://en.wikipedia. org/wiki/Turkish_delight)  ja baklava (http://en.wikipedia.org/wiki/Baklava) sorte.   Maiustusi müüakse igas poes, eriti suur valik on aga turgudel.   Lahtiselt müüdava lokum'i kilo hind on 18-40 TL'i,  baklava'l keskmiselt 24 TL'i.   Minu jaoks on mõlemad liiga magusad, aga korraks proovida on head - eriti ilma suhkruta kange türgi kohviga (türk kahve,  http://www.turkish-coffee.org/).


Mina olin kogu aeg arvanud, et türklased joovad palju kohvi, aga ei.  Kohvi juuakse harva, igapäevane jook on hoopis must tee (chai, http://www.allaboutturkey.com/tea.htm).   Teed juuakse alati tulbikujulisest väikesest klaasist.   Tee serveeritakse tavaliselt koos kahe suhkrutükiga.   Keskmine türklane pidi päevas umbes 15 klaasi teed jooma, mõned isegi kuni 30.   Teed pakutakse igal pool: poodides, kontorites, turul.
Mis veel?   Ah-jaa, süüakse ja müüakse igasuguseid lehttaignapirukaid (börekhttp://en.wikipedia.org/ wiki/B%C3%B6rek).   Täidiseks võib olla liha, spinat või muud köögiviljad, kuid kõige levinud on siiski juust.   Juustu on siin tõepoolest vähemalt sada erinevat sorti.   Kahjuks on enamusel kitse maitse juures ja mulle jälle ei maitse :(.   Õnneks olen juba paar sorti leidnud, mis ka mulle kõlbavad!  Poodides on lisaks pakendatud toodetele ka pikad juustu- ja oliiviletid, kust saab kõike kaaluga osta.   Lahtiselt müüakse ka erinevaid pähkleid ning vürtse.   Juuresolev pilt on küll pärit turult, mitte poest.

Selline on siis kiire ülevaade türgi köögist.   Maitse asi, aga mina eelistan näiteks kreeka toite...   Mis rõõmustab, on tohutu valik värskeid puu- ja köögivilju.   Varsti algab Türgi lõunaosas tsitruseliste hooaeg.   Praegu sööme värskeid viigimarju, granaatõunu ja kohalikke banaane (!).



No comments:

Post a Comment